Angst voor de Tandarts

Het is pas sinds midden jaren 70 dat voor de begrippen ‘communicatie’, ‘patiëntvriendelijk gedrag’ en ‘angst’ serieuze belangstelling ontstond en dit werden sindsdien belangrijke onderwerpen in de opleiding tandheelkunde.

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlandse volwassenen zegt bang te zijn om een tandarts te bezoeken. Twaalf procent van de bevolking wordt zelfs als zeer tot extreem angstig beschouwd. Waar komt deze angst vandaan? 

Waar komt de angst vandaan?

Er zijn volgens Ad de Jong, psycholoog en tandarts, drie oorzaken voor angst voor de tandarts.
Ten eerste kan het meemaken van een onprettige ervaring in het verleden, angst veroorzaken, zoals negatieve ervaringen bij de schooltandarts. Een andere oorzaak is via een indringend voorbeeld dat anderen verschaffen, bijvoorbeeld een kind ziet een schrikreactie van zijn moeder en trekt daar zijn conclusies uit. Indien de ouder angst heeft voor de tandarts zal het kind die angst makkelijker kunnen overnemen. Tenslotte kan angst ontstaan door overdracht van negatieve en bedreigende informatie. Dit kan gebeuren door het aanhoren van overdreven verhalen van anderen waardoor men negatief beïnvloed wordt.

Angst verminderen

In onze praktijk besteden wij veel aandacht en tijd aan angstpatiënten. Wij gebruiken verschillende manieren van behandelingen en begeleidingen om angst te reduceren. Bijvoorbeeld het opbouwen van een vertrouwensrelatie, het ontkrachten van negatieve denkpatronen, de voorspelbaarheid vergroten van de behandeling en de tijdsperioden tussen behandelingen beperken. 

Indien er al een angst voor de tandarts bestaat, is er kans dat deze angst bij ieder tandartsbezoek wordt opgewekt en zelfs versterkt wordt. Daardoor krijgt de patiënt het idee dat de angst terecht is. De tandartsen in onze praktijk vragen de angst goed uit en kunnen hier vervolgens gericht op inspelen, waardoor de angst gereduceerd kan worden. 

Een voorbeeld: bij behandeling van iemand die bang is om de controle te verliezen, spreken we af om de hand te laten opsteken, als de patiënt even wilt pauzeren. Zo geef je de patiënt de controle en zal de behandeling voor de patiënt overzichtelijker worden. Het is van groot belang om de angst goed uit te vragen, zodat je met een specifieke oplossing kan komen.

Ik had niet verwacht dat ik na 70 jaar eindelijk zonder angst naar de tandarts kon
Patiënt bij TC Sassembourg

Wil jij van je tandarts angst af?

Kom eens langs zonder direct in de tandartsstoel te gaan liggen, maar om eens kennis te maken met onze tandartsen. Wacht niet langer en vul hieronder ons contact formulier in. 

Scroll naar top